Ingatlan.com így kezdte az évet a lakáspiac

Az ingatlanhirdetési portál az MTI-hez január negyedikén elküldött közleményében kiemelte: már decemberben 15 százalékkal nagyobb volt a ker...


Az ingatlanhirdetési portál az MTI-hez január negyedikén elküldött közleményében kiemelte: már decemberben 15 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint egy évvel korábban, január első napjaiban pedig 22 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az egy évvel korábbihoz képest.

Erősen kezdte az évet a lakáspiac a tavalyi pangás után - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a decemberi és a január első napjait jellemző kereslet alakulását ismerteti.

    A kiugró kereslet nem meglepő, sok vevőjelölt várt a januártól elérhető új vagy a bővített lakástámogatási konstrukciókra, a CSOK Pluszra és a falusi CSOK-ra - jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

    Az év elején különösen a budapesti lakóingatlanoknál látszik kiugróan erős kereslet, éves összevetésben 37 százalékos az erősödés. A megyei jogú, illetve a kisebb városok esetében 15, illetve 14 százalékos a bővülés. A községekben visszafogottabb, 9 százalékos volt a növekedés, de Balogh László szerint a falusi CSOK ezen a piacon is élénkülést hoz.

    Jelenleg csaknem 150 ezer eladó lakásból és házból válogathatnak a vevők, 17 százalékkal többől, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb vevő a meglévő ingatlanának eladásából finanszírozza a következő otthonát, az elemzés szerint ezért a kínálat utánpótlása is folyamatos lehet 2024-ben.

Milyenek az árak a Fatelep Turánál?!  🤩 - kérj egyedi ajánlatot a Turai fatelep weboldalán!

    A decemberben és az év elején megugró kereslet várhatóan februárban, márciusban jelenik meg az adásvételek számában. Az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvétel lehet, amely a lakástámogatások bevezetésének és bővítésének köszönhető - fejtette ki Balogh László.

    A támogatásokat kihasználó vevők első hulláma miatt erős lesz az első negyedév, és a teljes év lakáspiaci forgalma is várhatóan erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől az ingatlan.com szerint.

2024. január 5., MTI


Related

ingatlan.com 933078345164080661

Népszerű bejegyzések

item