Mire számítanak az ingatlanpiaci szakértők?


Fellendíthetik az ingatlanpiacot 2024-ben az idén elhalasztott építkezések és adásvételek, valamint a javuló gazdasági feltételek az építőipari szakértők és az ingatlanközvetítők szerint.

Összefoglalóik alapján a körülmények most a legkedvezőbbek azok számára, akik ingatlant szeretnének építeni vagy vásárolni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) december végi közleményéből kiderül, hogy az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez.

Milyenek az árak a Fatelep Turánál?!  🤩 - kérj egyedi ajánlatot a Turai fatelep weboldalán!

    Az ingatlanpiac 2023-as gyengülését a közvetítők adatai is megerősítik, az ingatlan.com közleménye szerint az előző évi (2022) csaknem 130 ezerről 110 ezerre esik vissza az adásvételek száma. Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat, és alighanem vevők is lennének. Az év eleji adatok megerősítették hogy a gazdasági feltétek javulására – és talán a CSOK Pluszra is – vártak sokan. A 2024. januári adatok alapján szinte kilőtt a lakáspiac, a vásárlók döntését az is befolyásolhatta, hogy országos átlagban gyakorlatilag megállt a drágulás 2023-ban, és több helyen áresés is bekövetkezett, míg az előző évben 20 százalékkal nőttek az árak.


💥TRAPÉZLEMEZ GYÁRTÁS💥 - rendelésre, rövid határidővel! Jellemzők: T20 / 1150mm széles / 0,5m - 10m hosszúságig / 5 féle szín.   Turai fatelep

Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért 2024-től jobb feltételekkel lehet hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a CSOK Plusz bevezetése, amely banki becslések alapján a következő 3 évben csaknem 400 milliárd forint hitelkihelyezést eredményezhet - írták. Az ingatlan.com a falusi CSOK-tól is a piac élénkülését várja, a januártól emelkedő támogatás a vidéki településeken akár nagyobb mértékű áremelkedést okozhat az előrejelzésük szerint.

Az ár- és forgalomnövekedés mértékét az ÉVOSZ egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hiszen az elhatározástól számítva legalább 3 hónap, mire elkezdődhet egy építkezés. A piac fellendülése évekig is eltarthat, de szerintük megéri most belevágni, mert biztosan lesz igény a jó minőségű ingatlanokra.

Az ingatlan.com összesítése szerint 50-80 ezer adásvétel maradhatott el az elmúlt 2 évben, ekkora többletre tehát biztosan lehet számítani, ha a gazdasági körülmények engedik. Az ingatlanközvetítő cég szintén úgy véli, hogy a forgalomnövekedés évekig is eltarthat, és jelentős mértékben átalakíthatja a lakóingatlanok piacát.

2023. december 28., MTI


Related

ingatlanárak 1364598522555092113

Népszerű bejegyzések

item