Érezni a CSOK Pluszt, vagy a városi CSOK miatt van hajrá?

Ha a múlt heti bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban lesz tap...


Ha a múlt heti bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban lesz tapasztalható látványosabb mozgás a lakáspiacon – a VG.hu cikke szerint. Balogh László, az ingatlan.com szakértője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy rövid távon mégsem a gyereket tervező családok mozgatják a keresletet, hanem azok a többgyermekesek, akik még idén szeretnének élni az úgynevezett nagyvárosi CSOK jelenleg elérhető kedvezményeivel. 

Októberben országszerte éves szinten 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci kereslet, ebből is kiemelkedik a főváros, ahol 22 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Ugyanez a szám Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében 24–30 százalék.

Több eladó lakásból válogathatnak a vevők, miközben csökkent a friss kínálat 

Az októberben meghirdetett eladó lakások és házak friss kínálata éves összevetésben 12 százalékkal csökkent, miközben az elérhető teljes hirdetésállomány tavaly október végéhez képest 20 százalékkal bővült. Már több mint 150 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a vevők, de az alacsonyabb fordulatszámon pörgő kereslet nem képest felszívni a kínálatot a piacról. Az új lakástámogatási programról, a CSOK Pluszról szóló bejelentés a fővárosi lakások iránti keresletnek látható lendületet adott. 

A korábbi, visszafogott hónapokhoz képest októberben az ébredezés jeleit mutatta az országos lakáspiac, amely leginkább a keresleti oldalon látható – derül ki az Ingatlan.com legújabb összesítéséből. Ez többek között azt is megvizsgálta, hogy az új állami lakásprogramról, a CSOK Pluszról szóló októberi bejelentés milyen hatással volt a piacra.  

HA SZÁMÍT A JÓ ÁR  🤩 - használja egyedi ajánlatkérőt a Turai fatelep weboldalán!

Élénkült a kereslet, Budapesten már érezhető a CSOK Plusz

„A kereslet országosan 17 százalékkal nőtt éves összevetésben, ám fontos, hogy ez a növekedés alacsony szinthez képest következett be. Budapesten 22 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. A vármegyék többségében is nőtt a kereslet: Fejérben 30, Hajdú-Biharban és Győr-Moson-Sopronban 29-29, Vas vármegyében pedig 24 százalékkal. Tolnában, Nógrádban és Békésben viszont visszaesés és stagnálás látható tavalyhoz képest” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

A szakember hozzátette, hogy a CSOK Pluszról szóló bejelentés óta alig egy hét telt el, így messzemenő következtetéseket egyelőre nem lehet levonni a változásokról. Balogh szerint figyelemre méltó a fővárosi keresletváltozás mértéke: 2023 októberében a napi érdeklődések átlagos száma a CSOK Plusz-bejelentést követően országosan 14 százalékkal csökkent, miközben Budapesten érezhetően javulást hozott, az eladó lakóingatlanok iránti napi érdeklődések száma itt több mint 20 százalékkal nőtt október 26. után.

💥TRAPÉZLEMEZ GYÁRTÁS💥 - rendelésre, rövid határidővel! Jellemzők: T20 / 1150mm széles / 0,5m - 10m hosszúságig / 5 féle szín.   Turai fatelep

Mire lehet számítani a következő hónapokban?  

A történelmi távlatokban is mélypontról induló idei lakáspiaci kereslet élénkülésének jövőre extra lendületet adhat a CSOK Plusz. „Ha a bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban lesz tapasztalható látványosabb mozgás a lakáspiacon.” Balogh László úgy fogalmazott: 

Rövid távon érdekes módon nem a gyereket tervező családok mozgatják a keresletet, hanem azok a többgyermekesek, akik még idén szeretnének élni az úgynevezett nagyvárosi CSOK jelenleg még elérhető kedvezményeivel. A szakértő arról is beszélt, hogy azok a befektetők is hozzájárulhatnak az élénküléshez, akik a támogatásra jogosult vevők idei vagy 2024-es piacra lépése előtt keresik a beszállási pontokat, azaz a jó lehetőséget az ingatlanvásárlásra.  

2023. november 3., VG.hu


Related

faanyag 5618927985090462407

Népszerű bejegyzések

item