Mitől nőnek égig az építőipari árak?

Az építőipari munkák és építőanyagok árának várható emelkedését prognosztizálta a HelloVidék kérdésére Koji László, az ÉVOSZ elnöke, amely ...


Az építőipari munkák és építőanyagok árának várható emelkedését prognosztizálta a HelloVidék kérdésére Koji László, az ÉVOSZ elnöke, amely azonban csak részben magyarázható a kormány által meghirdetett Otthonfelújítási program iránti érdkelődéssel.

Az ÉVOSZ 400 cég megkérdezésével készített ágazati felmérése alapján Koji László szerint az Otthonfelújítási program iránti érdeklődés növelte a megrendelések számát, ami részben drágulást is okozott. Ez azonban leginkább a munkadíjak növekedésével, munkaerő-hiánnyal magyarázható. Az ÉVOSZ felmérése alapján a kivitelezők három okból kifolyólag várnak áremelkedést: az alapanyagok drágulása (elsősorban a szigetelőanyagok, ragasztóanyagok, hő- és hangszigetelő anyagok, acélipari termékek) kapcsán, másrészt az alvállalkozói bérmunkák árának emelkedése, harmadrészt pedig az élőmunka árának növekedése miatt.

Az építőanyagárak emelkedését azonban nem a kormányzati intézkedés miatt kialakult óriási kereslet, hanem jórészt világpiaci trendek okozzák. Az építőanyagok drágulásának egyik oka például a Szuezi-csatornán történt szállítóhajó balesete, amely a szállítmányozásban komoly fennakadást okozott, és csak a komolyabb raktárkészlettel rendelkező építőanyag-kereskedők tudtak kezelni. Legalább ilyen fontos esemény volt a BASF németországi vegyi üzemében történt tűzeset, amely miatt az építőipari termékek (szigetelőanyagok, ragasztók, festékek, műgyanták, burkolatok, stb.) gyártásához használt kémiai vegyületek előállításában keletkezett fennakadás. A gyár leállása leginkább a hőszigetelő anyagok és munkák terén okoz gondot, de a Portfolio elemzése szerint a hazai építőkémiai termékeket gyártóknál is rövidesen tapasztalható lesz emiatt az áruhiány. 

Ez azért is fontos, mert az Otthonfelújítási támogatást leggyakrabban a hőszigetelés, külső szigetelés valamint az ablakcsere, nyílászárók cseréje esetén veszik igénybe. Ezek kivitelezése már most problémás, hiszen a hőszigetelő anyagoknál közel 40-60%-os áremelkedést lehet tapasztalni. Az ablakcsere előtt állók sem dőlhetnek hátra, a műanyag ablakok, nyílászárók gyártói idén már kétszer emeltek árat, és ezen kívül csak azokat a forgalmazókat szolgálják ki, akik 5%-os rendelkezésre állási díjat fizetnek a gyártónak. Az ablakcserénél a felújítás összegét még pluszban emeli a jelentősen megnövekedett, 25-50%-os munkadíj is, ami a szakemberhiánnyal és a munkák iránti megnövekedett kereslettel függ össze.

A másik jelentős költségű felújítási forma a tetőszerkezet, tető cseréje, szigetelése, ahol szintén nincsenek jó hírek. Az épületfa, fenyő-fűrészáru ára már most is jelentősen, 30-40%-os növekedésen ment át, a rétegragasztott gerendáknál van, ahol 60%-os drágulást mértek. Év végére a faipar saját világpiaci nehézségei miatt akár az év elejihez képest 100%-os drágulás is elképzelhető, áruhiánnyal megspékelve.

Nem meglepő, hogy a faipari drágulás és a világpiaci trendek a harmadik legkedveltebb otthonfelújítás, a konyhabútor és beépített bútor cseréje és készítése kapcsán is érzékelhető. A bútorlapok, lapszabászatok alapvető, év eleji 10%-os emelése csak a kezdet, egyelőre ki tudják szolgálni az igényeket, de a konyhabútorok kapcsán már tavaly is négy áremelés történt, összességében 25%-os árnövekedéssel. A Szuezi-csatornán történt baleset például érezhető volt a bútoriparban is, és tavaly év közbeni áruhiánnyal is küzdöttek a lapszabászatok, bútorasztalos műhelyek, így érdemes mielőbb lépni annak, aki jó áron és biztosan szeretne konyhabútort vagy beépített bútort állami támogatással. 

2021. május 6., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

konyhabútor 2078354113574751647

Népszerű bejegyzések

item