CSOK-kal fogják a lakáshiteleseket?

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) további lökést adhat a lakossági hitelezésnek - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szomba...

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) további lökést adhat a lakossági hitelezésnek - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán. Fábián Gergely elmondta, a lakossági hitelek esetében két éve folyamatos az élénkülés, az elmúlt negyedévben pedig a lakáscélú hitelek 24 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Magyar Nemzeti (MNB) előző napi közlése szerint a háztartási hitelezés tovább bővült, éves összehasonlításban 23 százalékkal nőtt az új háztartási hitelszerződések volumene. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a lakáscélú hitelezés nőtt, a további bővülést az elhalasztott beruházások és a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is segíti.

Idén 500 milliárd forintos bővülést várnak az új háztartási hitelek kibocsátásában. Ez jelentős összeg az elmúlt évekhez viszonyítva, azonban nagyon alacsony szintről indult a hitelezés, és a válság előtt volt olyan időszak, amikor egy negyedév alatt bővült 400 milliárd forinttal a lakáscélú hitelezés.

A CSOK-ról lakossági kérdőívben tájékozódott az MNB, ebből kiderült, hogy az 1,6 millió jogosult háztartás 17 százaléka venné igénybe a vissza nem térítendő támogatást. A CSOK iránt február óta 36 ezren érdeklődtek és mintegy 6500-an már igényelték is. A potenciális jogosultak harmada vásárolna használt lakást a következő egy-másfél évben, 9 százalékuk venne új lakást, akár CSOK mellett is. Főleg azok gondolkodnak a CSOK igénylésén, akiknek már 2-3 vagy több gyerekük van – derült ki a kérdőívből. Egy felmérés szerint a CSOK iránt érdeklődők közel fele hitelt is szeretne felvenni.

Fábián Gergely, a jegybank igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hitelezési buboréktól nem tartanak, 5 százalék feletti hitelállomány növekedés kellene egy felzárkózási pályán lévő gazdaságnak. A jegybanknál 5-10 százalék közötti növekedést szeretnének, amihez jól jön a banki feltételek enyhülése – tette hozzá.

2016. május 30., MTI – CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

mti 4425034027601346850

Népszerű bejegyzések

item