Lakásépítés: Itt a fordulat!?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusra közzétette, hogy az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 száza...

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusra közzétette, hogy az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.
A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) MTI-hez eljuttatott elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy már most megkétszereződtek a lakásépítési engedélyek, illetve bejelentések az elmúlt év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal havi bontású adatiból látszik, hogy már áprilisban több mint duplájára nőtt a kiadott engedélyek (beleértve a január óta működő egyszerű bejelentéseket is) száma a tavalyi év azonos hónapjához képet. Ez az arány májusban megismétlődött, így ekkor már több mint 1 400 engedélyt regisztráltak.

Az LTE szerint ez a változás az új lakásokra vonatkozó áfakedvezmények és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), valamint a kedvező lakáshitelek hatásának tudható be. Várakozásuk szerint számíthatunk e trend fennmaradására, így ebben az évben összesen 10-15 000 lakásépítés megkezdése prognosztizálható.

A lakásállomány minőségi megújítása közérdek, megalapozza a magyar társadalom életminőségét. Ez a minőségi megújulás pedig megteremti azt a lehetőséget, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatás felé. A felépülő új lakások nemcsak az építkezők és az új lakást vásárlók érdekét szolgálják, hanem meghatározzák a következő száz évben bennük lakók életkörülményeit – áll az egyesület közleményében.
</!doctype>
Ahhoz, hogy a lakásépítések száma a megfelelő szintre emelkedjen, és tartósan ott megmaradjon, további intézkedésekre van szükség – közölte a TLE. Az egyesület szerencsésnek tartaná, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért javasolják, hogy a kormány vállalja a kiforrott CSOK-rendelet fenntartását legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig a CSOK-igénylés kiszámíthatóságáért..

A lakásállomány minőségi megújításához elengedhetetlenek a felújítások, a lakásépítésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, ha ezekre is visszaigényelhető lenne az áfa – írja elemzésében az egyesület.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy értékelte, hogy a várt fordulat bekövetkezett az új lakások piacán, a felfokozott érdeklődéshez kezd felzárkózni a kínálat. A piaci élénkülést alátámasztják az ingatlan.com legfrissebb adatai is, júliusban 25 százalékkal több új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban – mutatott rá elemzésében Balogh László. (Ezt szükséges árnyalni azzal a kiegészítéssel, hogy az elemzésben a hirdetett, és nem a valóban elkelt ingatlanok száma és ára szerepel! – CSOK OK blogspot.)

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az engedélyek számának kiugró emelkedése azzal is magyarázható, hogy februárban tisztázódtak a kormányzati lakástámogatási rendszer részletei, több beruházó csak a módosítások után, a második negyedévben kezdett építkezésbe, vagy kért engedélyt a tervezett lakások fejlesztésére.

Balogh László felhívta a figyelmet, a lakásépítési engedélyeknél figyelembe kell venni, hogy a hivatalos statisztika valamennyi lakóingatlanra – tehát a családi házakra és üdülőkre – kiadott engedélyeket is magában foglalja, ezért a kiadott engedélyek számánál kevesebb lehet a ténylegesen megépülő társasházi lakások száma.

Az ingatlan.com szakértője szerint további élénkülést vetít előre az új építésű lakások piacán az építési engedélyek számának jelentős emelkedése. Ráadásul az épülőfélben lévő lakások többségét később adják át, ezért csak 2017-ben számít arra, hogy tömegesen jelenjenek meg az elkészült új társasházi lakások a piacon.

2016. augusztus 5. MTI / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új építésű 8889459481210783985

Népszerű bejegyzések

item