Merre tart az új építésű ingatlanok ára?

Meglepő hír érkezett az új építésű lakások áráról. Az év közbeni árnövekedés úgy tűnik megállt, további árnövekedés nem várható, a folyama...

Meglepő hír érkezett az új építésű lakások áráról. Az év közbeni árnövekedés úgy tűnik megállt, további árnövekedés nem várható, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően inkább megkezdődhet a verseny a vásárlókért az ingatlan.com szerint. További részletek a cikkben!

Az új építésű ingatlanok országos átlagára júliusban 441 ezer forint volt, ami 31 százalékos drágulás éves összevetésben a kínálati piac alapján. Ezen belül Budapesten 23 százalékkal (556 ezer forintra) nőtt az átlagos négyzetméterár. Az új építésű lakások kínálata az árhoz hasonló mértékben, 32 százalékkal nőtt idén, melynek oka legfőképp az áfa-visszaigénylés és a CSOK lehetősége.

A meglévő kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát – 15-16 százalékát – adják át az idén, jelentősebb bővülés jövőre várható – szerepel az ingatlan.com elemzésében. Az első félévben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, emellett 237 százalékkal (!) nőtt a lakásépítési engedélyek száma. A hivatalos adatokkal összhangban vannak az ingatlan.com statisztikái, amelyek szintén erőteljes élénkülést mutatnak: csak az idei évben országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat pedig 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal (CSOK-igénylés) magyarázható, részben pedig azzal, hogy az új építésű lakások piaca az utóbbi években a mélyben volt, így az alacsony bázis miatt eleve látványos bővülést produkált ez a piac.

Drágulás eltérő mértékben

Júliusban az új építésű lakások országos átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 441 ezer forint volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot – derül ki az ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetésen alapuló elemzéséből. Bár a tényleges árakról a hirdetések alapján nincs pontos információ, az biztosra vehető, hogy a 441 ezer forintos négyzetméterár csak egy átlag, az országon belül továbbra is nagy a szórás. Budapesten 556 ezer forint volt az átlagos hirdetett négyzetméterár a portál adatai szerint, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Balaton-környéki újlakás-fejlesztéseknek köszönhetően Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint/nm felett volt júliusban az átlagos irányár az új lakásoknál, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent. Fejér megyében 45 százalékkal 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a hirdetésekben. Győr-Moson-Sopron megyében – amelynek újlakás-piacát az országos szinten is legjobb adatokkal rendelkező győri fejlesztések hajtják – 7 százalékkal 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.
</!doctype>
Fékre léptek az árak
“Bár éves összevetésben jelentős drágulás következett be, ha az idei adatokkal vetjük össze a júliusi négyzetméterárakat, akkor az is látszik, hogy a múlt év végén és az idei év elején volt egy drágulási hullám, ami országrésztől függően 3-10 százalékos volt. A második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig mentek feljebb az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható” – nyilatkozta a portál vezetője, Balogh László.

A szakember példaként említette például, hogy Budapesten az új építési lakások átlagos négyzetméterára lényegében nem változott 550-560 ezer forint között mozgott, Győrben pedig 320 ezer forint körüli árak voltak a jellemzőek.

Árverseny helyett más jöhet

További növekedési potenciált jelent a piacon, hogy a jelenlegi kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát – 15-16 százalékát – adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható. “Ahogy már az idei adatok is utalnak rá, további komoly, két számjegyű drágulás nem várható az új építésű lakások árában. Bár a kereslet fokozott irántuk, de a vásárlók pénzügyi mozgástere az áraknak is korlátot szab” – fogalmazott a szakember.

Az új építésű lakások fejlesztői, forgalmazói között a szakember szerint rövid távon kevésbé lesz jellemző az árverseny, azaz inkább a műszaki tartalommal – például konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával – fognak a vásárlókért harcolni az árengedmények helyett. Az ingatlan.com szakértője szerint a következő években az új építésű lakáspiac megkezdheti a felzárkózást a szakma által egészségesnek tartott évi 30-40 ezer új építésű lakást jelentő szinthez, ám azt 2017-ben és 2018-ban még nem valószínű, hogy eléri.

2016. augusztus 7. realista.hu - ingatlan.com / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új építésű 430605252016657036

Népszerű bejegyzések

item