10-25 millió forintos banánhéj

Az új lakóingatlant vásárlók előszeretettel veszik igénybe a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a kapcsolódó 10-15 millió Ft-...

Az új lakóingatlant vásárlók előszeretettel veszik igénybe a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a kapcsolódó 10-15 millió Ft-os, fix 3%-os kamatozású kedvezményes lakáshitelt. Egy banánhéjról azonban kevesen tudnak, amin az egész borulhat! A Bankmonitor cikke ennek járt utána...
Nem mindegy ugyanis, kitől vesszük meg az új építésű lakást, vagy házat. Fontos szabály a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében, hogy kizárólag nem magánszemélytől vásárolt ingatlan esetén érhető el (azaz gazdálkodó szervezettől kell vásárolnunk az ingatlant).
Sok esetben előfordul, hogy kisebb vállalkozásként valaki magánszemélyként vesz meg egy telket, és épít fel rá egy házat vagy ikerházat.

A problémát azonban az jelenti, hogy az ingatlan már az első adásvétel előtt magánszemély tulajdonában van, az új építésű ingatlanra igényelhető CSOK-ot pedig kizárólag az ingatlan első magánszemély tulajdonosa veheti igénybe! Ez esetben teljesen mindegy, hogy a CSOK vissza nem térítendő 10 millió Ft-járól, vagy a hozzá tartozó 10-15 millió Ft kedvezményes lakáshitelről van szó.

(Kisebb jó hír, hogy a használt lakás vételéhez tartozó CSOK – kedvezményes hitel nélkül – természetesen elérhető ebben az esetben is.)

A sors fintora, hogy illetékfizetési szempontból a magánszemélytől vásárolt új építésű ingatlan is újnak minősül (azaz kedvezőbb illetékfizetési kötelezettség vonatkozik rá, mint a használt ingatlanra).

2018. december 10., Forrás: Bankmonitor.hu - Sándorfi Balázs

Related

új lakás 8193868426509738402

Népszerű bejegyzések

item