Ingatlanvásárlás: Park vagy óvoda legyen a közelben?

Bizonyára sokak számára ismerős kérdések ingatlanvásárláskor, hogy van-e  közelben bolt, gyógyszertár, mennyi park vagy játszótér találhat...

Bizonyára sokak számára ismerős kérdések ingatlanvásárláskor, hogy van-e  közelben bolt, gyógyszertár, mennyi park vagy játszótér található a kerületben. A válaszadást könnyítheti meg az FHB által készített Családbarátkörnyék-index, melyet – saját elmondásuk szerint – a fővárosi ingatlanvásárlók segítésére fejlesztettek.

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese szerint a Családbarátkörnyék-index megalkotását azért érezte feladatának az FHB, mert egy releváns és kézenfekvő adatok alapján létrehozott összetett mutatóval segíteni szeretett volna eligazodni az otthont kereső ingatlanvásárlóknak a budapesti ingatlanpiacon. Ezért a főváros 191 városrészének elemzése nyomán átfogó képet mutat a lakáskeresőknek.

A Családbarátkörnyék-index Budapest minden egyes városrészére meghatároz egy értéket 1 és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, életkörülmények szerepelnek. Az értékek alapján bárki könnyedén össze tudja hasonlítani az általa vizsgált területek mutatóját, nemcsak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy sokkal komplexebb mutató, a családbarátság alapján is.
</!doctype>
A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel.

A komponenseket az elérhető legnagyobb részletességgel vizsgálta az FHB Bank szakértő csapata: építőkockáik a budapesti lakótömbök voltak – összesen 22 ezer darab.

Az FHB tapasztalatai szerint bizonyos családok számára az ingatlanválasztás során inkább az intézmények elérhetősége és minősége a fontos, nem pedig a zöldövezeti elhelyezkedés. Más családok inkább a környezeti értékekre helyezik a hangsúlyt lakóhelyük kiválasztásánál, így olyan városrészt keresnek, amely kevésbé zsúfolt, és a közelben kikapcsolódásra alkalmas zöldterület is található. A városrészek azonban nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természetközeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak.

További részletes elemzések és információ a csaladbaratkornyek.hu weboldalon található.

2016. augusztus 3. Napi.hu / MTI

Related

napi.hu 539298151006176584

Népszerű bejegyzések

item