Optimista az MNB: idén 100 milliárd mehet a CSOK-ra

Az új CSOK-nak is köszönhető, hogy a tavalyi közel 7600 után idén már 12 500, jövőre pedig 18 700 új lakást adhatnak át Magyarországon a...



Az új CSOK-nak is köszönhető, hogy a tavalyi közel 7600 után idén már 12 500, jövőre pedig 18 700 új lakást adhatnak át Magyarországon az MNB márciusi előrejelzése szerint. A jegybank optimistán számol, szerintük az új lakásoknak akár háromnegyedére felvehetik a 10 milliós otthonteremtési kedvezményt. Mindehhez feltételezésük szerint az igénybe vevők fele kamattámogatott hitelt is felvesz majd.
Az MNB által közzétett Inflációs jelentésében részletesebben is bemutatja, mire számít a jegybank az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatásaként:

- Egy-egy emelkedő trend kibontakozásakor a lakásépítési engedélyek számának felfutása mintegy 4-8 negyedévvel előzi meg az új építésekét. A kiadott építési engedélyek és az átadott lakások száma közötti eltérés arra utal, hogy az ingatlanfejlesztők az utóbbi időszakban a kivárást választották. (Ami érthető is a jogszabályi változások sorozatát tekintve...)

- Az új CSOK bevezetését követően az elhalasztott beruházások az MNB várakozásai szerint gyorsan realizálódnak majd, így a már kiadott engedélyek száma alapján az idei évben akár további közel 5 ezer új lakás is megépül, amit 2017-ben a program kihasználtságának felfutása követ, és ez további 5 ezer új lakás megépülését eredményezi.

- Összességében az MNB pozitív várakozása alapján a program következtében két év alatt az új építésű lakások számának megduplázódására lehet számítani. Az intézkedések hatására élénkülő lakáspiaci beruházásokkal összhangban a foglalkoztatás szintjének emelkedését is várják.

Az MNB feltevései szerint az idén felépülő 13 ezer új lakás körülbelül háromnegyedéhez igénybe veszik a 3 gyermek után járó 10 millió forintos támogatást, míg ezekhez képest szignifikánsan elmarad a 2 és 1 gyermek után történő igénybevételek száma a támogatások progresszív növekedése miatt. 2017-ben az arányok hasonló alakulására számítanak.

Ezek alapján az új lakásokra igénybe vett CSOK 2016-ban 110-115 milliárd forint (GDP-arányosan 0,3 százalékos) költségvetési támogatást jelent, ami jövőre 150-160 milliárd forintra (GDP-arányosan 0,4 százalékra) nő. Feltételezve, hogy a 10 millió forintos támogatáshoz az igénybe vevők fele kamattámogatott hitelt is felvesz, a költségvetés számára a támogatás idén 3, jövőre 5 milliárd forint terhet jelent. A lakásépítések gazdaságélénkítő hatásait is figyelembe véve a költségvetési egyenlegre gyakorolt teljes hatás a fentieknél érdemben alacsonyabb lehet.

A használt lakásokra vonatkozó CSOK-kiadások tavaly 4,7 milliárd forintot tettek ki, de az intézkedést július 1-jével vezették be. Idén és jövőre időarányosan ennek duplájával, nagyjából 10 milliárd forinttal számolnak a jegybanknál. A program kibővítése ellenére nem várnak magasabb igénybevételt, mert feltételezéseik szerint az áfacsökkentés és az új lakásokra vonatkozó jelentős támogatási összegek elszívják a keresletet a használt lakások piacáról.

2016. március 30., Portfolio.hu / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új lakás 2654795512489117080

Népszerű bejegyzések

item