A fatelepeken csökkenhet az ár?!

Az építőanyagok árának drasztikus növekedése a kormányt is komolyan foglalkoztatja, ám az épületfa tekintetében nem valószínű, hogy hatást t...


Az építőanyagok árának drasztikus növekedése a kormányt is komolyan foglalkoztatja, ám az épületfa tekintetében nem valószínű, hogy hatást tud gyakorolni a politika a globális folyamatokra, vagy a külföldi áruk árának alakulására. Közben az amerikai tőzsdén már elindult az árcsökkenés, ami azonban még a magyar piacon nem érzékelhető egy ideig. A fenyő fűrészáru piacára rálátással rendelkező megszólalónk szerint viszont az európai piacon más folyamatok is zajlanak, ezért akár már ősztől várható egy lassú árcsökkenés… Merre lép itthon a faanyagok, épületfa kereslet-kínálata és látható-e már az alagút végén a fény?
 

A gazdasági hírek leginkább az amerikai árakkal és a globális piaci folyamatokkal foglalkoznak, amelyek a várakozások szerint leghamarabb fél éven belül érzékelhetők a magyar építőanyag piacán. Ez persze önmagában is örvendetes hír az építkezőknek és ingatlanfejlesztőknek, akárcsak az, hogy a kormányzati intézkedések is bizakodásra adnak okot. Igaz, főleg a cement, kavics, beton és hozzájuk kapcsolódó termékek esetén. 

A fenyő fűrészáru – például az építkezésekhez leggyakrabban használt gerenda, szarufa, deszka – árának tekintetében azonban a magyar kormány legfeljebb államközi megállapodással tudna valamit is elérni, mivel import termékekről van szó. Szerencsére azonban az európai piacról alapvetően jó híreket osztott meg egy piaci szereplő: a tapasztalataik, beszerzői kapcsolataik révén úgy látják, a fűrészáru ára elérte a tetőpontot, és a fűrészüzemeken feltöltődtek az árukészletek is. Ennek hatására már hazánkban is mindenki tud faanyagot beszerezni, nem kell bezárni a fatelepeknek áruhiány miatt, szemben a néhány hónappal ezelőtti állapotokhoz képest. Ráadásul a beszerzés során már a fatelepek, tüzéptelepek nincsenek rákényszerülve, hogy bármi áron megvegyék a faanyagot – ami szintén kedvez az építkezőknek, otthonfelújítást végzőknek. 

A kereslet tekintetében azért volt érezhető változás az elmúlt hónapban: a lakossági felhasználók, magánszemélyek érdeklődése érezhetően csökkent, ami a nyári szabadságokkal és talán a kivárással is összefügg. A megrendelés és a forgalom ennek ellenére ugyanakkora volt a megszólaló tapasztalata szerint, melyet az építőipari cégek megrendelései kompenzáltak. Az építkezések tehát nem álltak meg, a beruházók az idővel és az árakkal is versenyt futnak.

Az idén realizálódott – eddig – 120%-os árnövekedésből az említett okoknak köszönhetően elkezdődött egy fokozatos visszarendeződés, amely forrásunk szerint, ha apránként is, de szeptembertől már érezhető lesz a fatelepek áraiban is. December körül, a piac klasszikus „holtszezonjára” pedig az árcsökkenés mélypontját is elérhetjük becslések szerint. Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor a jelenlegi 240 ezer forint/m3-es bruttó ár a 190-200 ezer ft/m3-es szintnél megállhat, ami ~20%-os csökkenést jelentene– tette hozzá a piaci szakértő.

2021. július 21., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

épületfa 676063572540679120

Népszerű bejegyzések

item