Ingyen telkek CSOK-osoknak

Egyre több önkormányzat jelezte a megújult CSOK – „leánykori nevén” szocpol – kihirdetése óta, hogy mivel az otthonteremtési támogatás telekvásárláshoz nem vehető igénybe, ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni, hol tudnak a családi házra vágyók most segítséget kapni, és mik lehetnek az ingyen telek buktatói.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón már 2010-ben is ingyen adták a telket a letelepedőknek, sőt 400 ezer forint támogatást adott az önkormányzat az építkezni vágyóknak. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.

Ingyen telek – milyen áron?

A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot a januári ingyen telek felajánlási hullám hatékonyságáról kérdezte Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét. Gémesi György a fő problémát abban látja, hogy a vidéki települések a munkalehetőség hiánya miatt halnak ki, melyet elmondása szerint nem tud ellensúlyozni egy mesterséges program, vagy egy olcsó ingatlan. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több helyen már eddig is 500 ezer és kétmillió forint között lehetett lakást vásárolni, Heves megyében pedig lakások állnak nagy számban üresen – mégsem vették meg tömegesen az emberek. Véleménye szerint az önkormányzatok lehetőségei ott lesznek csak érdekesek a CSOK igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőséget is kapnak az emberek.

Ez alapján kizártnak tartja, hogy az agglomerációban ingyen telkeket kínálnak majd a települések, hiszen folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt, amit a CSOK még várhatóan növelni is fog. Magyarország szegényebb régióiban viszont nem lát sok reményt, hogy használni fog az ajándék telekakció, mivel jellemzően nagy a munkanélküliség, és az odaköltözőknek nem ad megélhetést az ingatlantulajdon. 

Telekakció indul!

Az elmondottak után lássuk, hol nyílik lehetőség az építkezni vágyóknak, és mennyire biztosított a megélhetés is.

Január első hetében Balassagyarmatról érkezett hír, hogy ingyen kaphatnak telket háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Összesen 15 telekre lehet pályázni, előnyt élveznek azok, akiknek a pályázat elbírálásakor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra. A pályázatot negyedévente bírálják majd el, az érdeklődés állítólag jelentős, igény esetén újabb, telekosztásra alkalmas területeket vonnak be a programba a népességmegtartó program keretében. A telek adományozáshoz egyébként szigorú követelményeket is támasztanak, melyek részletesen itt olvashatók.

Ezután Makóról jeleztek hasonló akciót a CSOK kapcsán, szintén 15 telekkel indítva a licitet. Korábban volt már hasonló próbálkozás a településen, de a fiatalok nem éltek vele. Jelenleg a Velnök utcában még mindig üresen áll három, teljesen közművesített önkormányzati telek. A városvezetők elképzelése szerint egy összefüggő területen, akár egy teljes utcában – például a Szerecsen vagy a Wekerle utca – építenek ki közművesített telkeket, legalább 15-öt a tervek szerint.

Január közepén már Ásotthalomra is átterjedt a telekláz, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a CSOK mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért! Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyen telekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább 3 gyermeket vállaló CSOK igénylőknek. Ásotthalmon 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak alkotni. Az építési telkek egyenként közel 1700 négyzetméter alapterületűek, az ásotthalmi strandfürdő közelében, belterületen, de mégis a természet közelében, csendes helyen fekszenek. A pályázók esetében az elbírálás negyedévente várható.

Január 28-án pedig a Jászberény melletti Jászapátiból közölték, hogy szívesen befogadnának CSOK igénylő családokat, melyhez ajándék telket is adnak a letelepedés fejében. A mintegy kilencezer lakosú településen tizenkét, családi ház építésére alkalmas 640-1350 négyzetméter közötti, 1-2,5 millió forint forgalmi értékű önkormányzati telket tudnak felajánlani az érdeklődőknek, de igény esetén bővítik a lehetőségeket. Önkormányzati tulajdonban vannak még belterületi, de mezőgazdasági kategóriába tartozó ingatlanok, amelyeket átminősítés után szintén fel tudnak ajánlani a polgármester szerint. Ezen kívül az iparűzési adó felhasználásával elhagyott, régi házakat is megvásárolna az önkormányzat, és ezeket felkészítés – például bontás – után építési telekként adnák a pályázóknak. A pályázatból a jászapátiak sincsenek kizárva, ha megfelelnek a CSOK feltételeinek.

Munkalehetőségek 

A balassagyarmati vezetők nyilatkozata alapján a környékére települő vállalkozások munkahelyteremtő tevékenységének köszönhetően jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a balassagyarmati lakhatási lehetőségek iránt, jegyezte meg az alpolgármester – tehát úgy tűnik, itt munkát is lehet találni majd.

A makói és ásotthalmi munkalehetőségekről nem nyilatkoztak a települések vezetői. Annál inkább jászapátiak: a Jászságban, Jászberényben munkaerőhiány van, és a Jász-Plasztik Kft. fejlesztésének köszönhetően hamarosan Jászapátiban is óriási igény lesz még több munkaerőre. Emellett a jászapáti ipari parkot tovább bővítik, amely a várakozások szerint további munkahelyeket teremt majd.

Végezetül lássuk a munkanélküliségi statisztikákat országos szinten:

Forrás: GeoX Kft.

2016. február 1., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

telek 1334976693562854694

Népszerű bejegyzések

item