Fele annyi idő alatt kelnek el az energiahatékony házak

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői t...


Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített vagy korszerűsített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni – írja az MTI.

A Duna House elemzése szerint a szigorúbb energetikai előírások miatt például egy családi ház építése ugyan 10 százalékkal is többe kerülhet januártól, keresleti oldalon már most kimutathatóan nő a vevői érdeklődés az energiahatékonyabb és korszerűbb lakások-házak iránt.

Az így felépített vagy energetikailag felújított ingatlanokat fele annyi idő alatt lehet eladni, az idén augusztusi adatok pedig egyértelműen mutatják, hogy a használt lakások vevőinél is előtérbe került a minőség: a nyolcadik hónapban az érdeklődők több mint 70 százaléka a jó és nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben. A használt lakásoknál, házaknál a szigetelés, ablakcsere és a fűtéskorszerűsítés hármasa az energetikai korszerűség mérőfoka, ezen felül a megújuló energia (napkollektor, napelem) alkalmazása is sokat dob egy ingatlan értékén.

Mivel 2021. január elseje után már csak olyan új építésű ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek „közel nulla az energiaigénye”, azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, az ingatlanberuházók erős lépéskényszerben vannak. A legalább BB energetikai osztályú besorolás előírása az építési hitelezés folyamatát is érinti, mivel a bankok már ennek fényében, azaz szigorúbban bírálják el a hiteleket.

A Duna House tapasztalatai szerint a bankok a szigorítási előírásokat már egységesen kezelik, ezért ha valakinek az idén készül el a háza, és most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie. A pénzintézet ugyanis csak így biztosíthatja magát, hogy egy esetleges elhúzódó építkezés után jövőre is befejezhető legyen a hitel fedezetét adó épület.

Idén júliusig 53 milliárd forint hitelt vettek fel a magyar állampolgárok ingatlan építésére vagy bővítésére a piaci adatok alapján. Az ingatlanközvetítő adatai szerint az építési és bővítési hitelek a teljes lakáscélú hitelpiac 10 százalékát teszik ki, amelynek arányában jövőre sem várnak változást, azonban az egyéni hitelösszegek emelkedhetnek, hiszen várhatóan a szigorúbb szabályozás miatt megnövekedett építési pluszköltségeket a tulajdonosok egy része már csak hitelből tudja majd finanszírozni.

Ehhez hozzátartozik, hogy az építés vagy bővítés során azért is nehéz a hitelmentes pénzügyi finanszírozás és tervezés, mivel az építőanyagárak továbbra is felfelé mennek. A falazóanyagok, szigetelőanyagok, műanyag ablakok és ajtók, valamint fűtőrendszerek, stb. árképzésében elképzelhető, hogy a törvényi szigorítás is felhajtóerőt fog képezni, a jobb energetikai paraméterekkel rendelkező termékek ára ezért növekedhet.

2020.09.13., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog / MTI

Related

új építésű ingatlan 2760289512471567540

Népszerű bejegyzések

item