A felújítással nyerőbb lenne a CSOK

A 4,2 milliós magyarországi lakásállományt figyelembe véve évente legalább 42 ezer új lakásnak kellene épülnie és 400 ezret kellene felújí...

A 4,2 milliós magyarországi lakásállományt figyelembe véve évente legalább 42 ezer új lakásnak kellene épülnie és 400 ezret kellene felújítani az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint. Ennek tavaly csak a töredéke teljesült, 7600 új lakást adtak át és 120 ezer felújítása történt meg. A szervezet értékelése szerint a lakásgazdálkodásnak főként a forráshiány szab korlátot, és a lakásépítés mellett a -felújításra is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a CSOK és az áfacsökkentés felhasználásával.
A lakásépítésekkel kapcsolatban az ÉVOSZ pozitívnak tartja, de nem elégségesnek az Országgyűlés lakásépítést élénkítő csomagját. A legfontosabb intézkedések között említik az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos kedvezményes általános forgalmi adóját, a 3 százalékos fix kamatozású, forintalapú, hosszú távú hitelkonstrukciót, a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és az eljárások egyszerűsítését. Ebben az évben innen kell továbblépni – hangsúlyozza a szakszövetség.

Az ÉVOSZ szerint a kormány által indított lakásépítési, lakástámogatási programok csak akkor hatásosak, ha hosszú, legalább 8-10 éves időtávon kiszámítható és elegendő forrás van mögöttük. Csak ilyen időtávba fér bele a lakossági előtakarékosság, a munkáltató támogatási érdekeltsége, a banki érdekeltség és a költségvetés teherbíró képessége.

A meglévő lakásvagyon felújításánál meghatározó az energiatakarékos létesítménykialakítás. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia jó kiindulópont ahhoz, hogy az uniós forrásokra is alapozva lakásfelújítási program készüljön – emelte ki a szakszövetség. Hozzátették, kialakításra vár a költségek megosztása a költségvetés és a lakástulajdonosok között.

Javasolja az ÉVOSZ az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlan-felújításoknál a felújítási áfa-érték 30 százalékának számla alapján való visszaigényelhetőségét, maximum 3 millió forint nagyságrendig. Emellett javasolják az energiatakarékos városrész-rehabilitációs programok beindítását, ahol a meglévő lakások korszerűsítése, az újak megépítése együtt szerepel a városrész további energiafogyasztó létesítményeinek, energiahálózatainak felújításával.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta, az építési ágazat jövedelmezőségi helyzete 1-2 százalékos mértékben javult ugyan, de továbbra is alacsony, összességében az árbevétel-arányos nyereség átlagosan 5-6 százalék között mozog. A múlt év közepétől már nem kaptak elegendő megrendelést a cégek, az építőipari vállalkozások december végi szerződésállománya 48 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2016. március 13., MTI / CSOK Otthonteremtési kedvezmények blogspot

Related

mti 7409568000087845385

Népszerű bejegyzések

item