Végleg bezárták a 10 milliós kiskaput!

Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük , a tetőtér-beépítésre is bizonyos feltételek esetén felhasználható új lakások után a 10 millió for...

Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, a tetőtér-beépítésre is bizonyos feltételek esetén felhasználható új lakások után a 10 millió forintos támogatás lehetőségét bezárni készült az NGM. Ez 2016. március elején végérvényessé is vált, a tetőtér-beépítéssel való "trükközés" megakadályozására külön ajánlást adott a minisztérium.

Az ügy előzménye, hogy egy családi ház tetőterének beépítésénél kellő alapterület esetén és legalább 12 négyzetméteres szoba, külön fürdőszoba és konyha, valamint külön kül- vagy beltéri feljáró kialakítása esetén a CSOK-nál kiírt új lakás kitételei is teljesülnek. Az így keletkezett alsó és felső szinten található lakások albetétesítésével az új lakásokra vonatkozó kormányrendelet két új albetétje teljesül, tehát a tízmilliós támogatással kivitelezhető – elviekben.

Leginkább azonban akkor életszerű, ha például több generáció együttlakásáról, és több mint 100 négyzetméter (de ha lehet, minél nagyobb) alapterületű ingatlanról beszélünk. Az előírt új lakás négyzetmétere (három gyermeknél minimum 60) és a hatályos OTÉK-rendelet hasznos alapterülete ugyanis a tetőtéri dőlésszögtől is függ.

Mivel a CSOK-igénylés esetén feltétel, hogy az igénylő az új lakásban kell lakjon tíz évig a családjával, egycsaládosoknál ez elég életszerűtlen volt, hogy az alsó szintet kiadják idegeneknek, és 60 négyzetméteren próbálnak elférni tíz évig. Márpedig a kormányhivatal bármikor ellenőrizheti, hogy valóban ott élnek-e, különben akár a támogatás visszafizetése is felmerülhet!

Mégis sokakat vonzott érthető módon a 10 millió forint lehetősége, és még ezt is bevállalták volna, azonban a Pénzcentrum kérdésére (eddig szinte egyedülálló módon) válaszolt a minisztérium, és a jogértelmezési ajánlás alapján a legalább két új albetét mindegyike tetőtérre kell vonatkozzon.

Vagyis, ahhoz már igazán nagy családi házra van szükség, hogy legalább három külön lakást alakítson ki egy igénylő. Családi ház esetén tehát inkább az oldalirányú terjeszkedés vagy a bővítés javasolt, utóbbihoz viszont 50%-ban használható csak fel a CSOK, a többi önerő vagy hitel kell legyen.

A tetőtér-beépítések terén tehát leginkább a társasházak kerültek nyeregbe, reméljük, sokan fel tudják használni a beruházások révén nyert CSOK-milliókat a meglévő ingatlan állagának megújítására.

2016. március 3., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új lakás 8943458424547327642

Népszerű bejegyzések

item