Falusi CSOK: plusz ötletek és lista tízmillió forinthoz

Az államilag támogatott lakáshoz jutás újabb lehetősége 2019. július elsejétől a falusi CSOK, amely 2022. június 30-ig vehető igénybe a jele...

Az államilag támogatott lakáshoz jutás újabb lehetősége 2019. július elsejétől a falusi CSOK, amely 2022. június 30-ig vehető igénybe a jelenlegi törvény szerint. A csaknem 2 500 kistelepülésen elérhető támogatás előnye, hogy nemcsak új építésű, hanem használt lakás vagy ház vásárlásához és egyidejű bővítéséhez, korszerűsítéséhez (fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, szigetelés), felújításához is igénybe vehető. 2020. május végéig már tízezer család vette igénybe, megmutatjuk, miért!

A támogatás mértéke egy gyermek (vagy vállalása) esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2 600 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint. A vissza nem térítendő támogatás maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész korszerűsítésre, felújításra illetve bővítésre fordítható. Nyilván egy gyermek után járó 600 ezer Ft-nak a felébe nehezen fér bele akár csak az ablakcsere is. Az építéshez használt népszerű termékek ára, mint a tégla, szigetelés, műanyag ablak, az utóbbi években megugrott, a munkabérek is drágultak, ezért értelemszerű, hogy aki teheti, törekszik a lehető legnagyobb, 10 milliós vissza nem térítendő támogatás megszerzésére. Az igénylés feltétele erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet és a tízmillió forint esetén két év társadalombiztosítási jogviszony.

A 2 486, hátrányos helyzetű, vagyis 5000 fő alatti lélekszámmal rendelkező település iránti hatalmas érdeklődés nem véletlen. A CSOK igénylők egyharmada a falusi CSOK meghirdetése előtt is ilyen településen vásárolt CSOK-kal ingatlant. Ezek felpörgetésére tették lehetővé a falusi CSOK-ot, amellyel a tízmilliós támogatás használt ingatlanhoz, illetve azok felújításához, energetikai korszerűsítéséhez is használható, sőt még a lakhatáshoz kötött feltételek terén is több az engedmény a lakóövezeti feltételekhez képest.

Ízelítőként a Bankmonitor.hu-tól a Pest megyei falusi CSOK-ra alkalmas kistelepülések listája:
Acsa, Apaj, Bag, Bernecebaráti, Ceglédbercel, Csemő, Csővár, Farmos, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kemence, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Nagybörzsöny, Nyáregyháza, Örkény, Pánd, Perbál, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pusztavacs, Püspökhatvan, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Táborfalva, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Tóalmás, Tök, Törtel, Újhartyán, Újlengyel, Újszilvás, Úri, Vácegres, Váckisújfalu, Vácszentlászló, Vámosmikola, Verseg, Zsámbok

A teljes országos településlista megyei bontásban a kormány oldaláról itt tölthető le!

A falusi CSOK összege azonban nemcsak vásárlás, hanem meglévő ingatlan (lakás, ház) bővítéséhez és korszerűsítéséhez (fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, szigetelés) is felvehető, igaz, ekkor kisebb összegű támogatással. Egy gyermeknél 300 ezer, kettő esetén 1,3 millió, minimum három gyermek esetén pedig 5 millió Ft az igényelhető összeg.

Felújít?
A  korszerű nyílászáró jelentősen csökkenti a házak, lakások hőleadását, amely a világ  energiafogyasztásának közel felét (45%-át) teszi ki. Ha szeretne sokat spórolni, legkézenfekvőbb megoldás az ablakcsere vagy ajtócsere, műanyag ablakra vagy műanyag ajtóra.

A kieső, kevésbé frekventált területek illetve települések ingatlanárai egyelőre még nem kezdtek olyan növekedésbe, ami akár a hitel nélküli ingatlanvásárlást meghiúsítaná, ezért érdemes megfontolni ezt a lehetőséget a saját otthonnal nem rendelkező, vagy a hitel nélküli CSOK konstrukcióban gondolkodó családoknak.

A falusi CSOK ráadásul olyan települések külterületein is igényelhető, amelyek a lakosságszám alapján kiesnének az igénylés kategóriájából, de a tanya vagy birtokközpont besorolás miatt mégis megfelelnek annak, így a feltételek teljesülése esetén mégis megkapható a 10 millió forint a használt ingatlan vásárlásához.

Ehhez hozzá kell tennünk, hogy a településhatárokat is érdemes figyelni, ugyanis, sokszor egymás határán levő településeknél a falusi CSOK lehetőségét kínáló, de elmaradottabb falu némely utcája, lakórésze átnyúlik a jobb infrastruktúrával rendelkező településre. Így akár a városban is előállhat az a helyzet, hogy a szélen lévő utcák már falusi CSOK-ra alkalmasak, hiszen a szomszédos kistelepüléshez tartoznak közigazgatásilag.

2020. szeptember 22., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

lakásvásárlás 8819342915443560608

Népszerű bejegyzések

item