Csökkenthető az energiafogyasztás a Kádár-kockáknál is

A rezsiszámlák várható emelkedése ismét ráirányította a figyelmet a magyar ingatlanok energetikai állapotára. Bár a helyzet elszomorító, az ...


A rezsiszámlák várható emelkedése ismét ráirányította a figyelmet a magyar ingatlanok energetikai állapotára. Bár a helyzet elszomorító, az energetikai korszerűsítésekkel – főleg a nyílászárócserével és a szigeteléssel – jelentősen javítható lenne még a legelavultabb épületek állapota, egyben a rezsiszámlája is – erre dolgoztak ki szakmai javaslatot a hazai építőanyag-gyártók.

A VG.hu értesülése szerint a hazai építőanyag-gyártók által máris összeállt egy komplett és szakmailag megalapozott javaslatcsomag, amit a hetvenes években tömegével épült, még ma is nagyrészt szigeteletlen kockaházakra dolgozott ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata (HÉT). A szakmai anyag alapján még az idén akár 25 ezer családi ház korszerűsítésére is sor kerülhet, ehhez a hazai építőanyag-gyártó és építőipari kivitelező kapacitás is rendelkezésre áll a  piaci szereplők szerint. Vagyis az anyagok árának emelkedése is kivédhető lenne a hazai gyártásnak köszönhetően, mivel a gyártók elkezdték gyorsítva beszerezni az alapanyagokat a megnövekvő keresletre. Tibor Dávid leszögezte, az alapanyagokat a lehető legnagyobb mennyiségben készletezik, hogy biztosítani tudják a plusz megrendeléseket. Szigetelőanyagokat és nyílászárókat hazai gyártásból, a zömében magyar tulajdonban lévő szektor várhatóan nagyobb fennakadások nélkül a szükséges mennyiségben biztosítani tud – jelentette ki a HÉT elnöke.

A turai fatelep közvetlen raktárkészletről szolgálja ki vásárlóit fenyő- fűrészáruval, szigeteléssel, ereszcsatorna rendszerrel! A részletekért kérem, kattintson ide!

A részletes anyagban egy tipikus, 9X9 méteres Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát  a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható - összegezte Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke a megvalósíthatósági számítás lényegét.

Ezzel azok a fogyasztók is komoly, 7-8 év alatt megtérülő beruházást tudnak megvalósítani, akik teljes mértékben a rezsivédett körbe tartoznak. Akik pedig a fogyasztásuk feléért már piaci árat fizetnek majd, mert több energiát használnak fel, mint a támogatott mennyiség, ők már 5 év alatt megtakarítják a termikus burokra költött pénzt a csökkenő fogyasztás révén.

Gyors szállítással fenyő- fűrészáru a turai fatelepről! A részletekért kérem, kattintson ide!

A rezsicsökkentés módosítása után berobbanni készül a kereslet, ezt támasztja alá, hogy pillanatok alatt felfokozott érdeklődést tapasztalnak az energiamegtakarítást eredményező beruházások iránt. Az otthonfelújítási támogatás már tavaly ősszel is megdobta a keresletet, de idén ősszel még azt is 50 százalékkal meghaladó forgalommal számolnak az építőanyag-gyártók. Kérdés, hogy finanszírozni ki és miből tudja a szükséges munkálatokat, bármilyen állami támogatás természetesen megtöbbszörözhetné az épületenergetikai felújítások számát.

Az összességében jelentős  lakossági pénzügyi megtakarítások egy része minden bizonnyal energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést szolgál majd. Vannak, akik eddig is megtehették volna, de az alacsony tarifák miatt nem voltak igazán érdekeltek az energetikai megtakarításokra költeni. Mellettük azok, akik otthonfelújítási támogatásra jogosultak, de eddig nem éltek vele, az utolsó pillanatban még léphetnek, vagy áttervezhetik a nem energiafókuszú felújítási koncepciót. A szakmai szervezetek már régóta lobbiznak azért is, hogy az év végén lejáró állami támogatási programot energiafogyasztást mérséklő beruházásokra hosszabbítsák meg. Emellett szükségesnek tartják, hogy kifejezetten az energiahatékonyságot javító beruházásokra szülessen egy önálló új program. Utóbbira jó példa lehet az olaszországi modell, ahol az épületszigetelésre elköltött összeg 110 százalékát le lehet írni öt év alatt a személyi jövedelemadóból.

2022. július 25., Világgazdaság

Related

tetőszigetelés 8191214974363989152

Népszerű bejegyzések

item