Néhány ok, ami miatt bukhat a CSOK

Sok család bukja a CSOK-ot olyan dolog miatt, amelyre előre nem számítottak. Kaphat-e CSOK-ot az, aki külföldön dolgozik? Lehet-e utólag...

Sok család bukja a CSOK-ot olyan dolog miatt, amelyre előre nem számítottak. Kaphat-e CSOK-ot az, aki külföldön dolgozik? Lehet-e utólag is kérni a támogatást? Mi a helyzet az elvált szülőkkel? Csak néhány kérdés, amin elúszhat akár több millió forint! A Bankmonitor.hu listája, ami miatt gyakran elesnek az igénylők a CSOK-tól!

Fontos figyelembe venni, hogy az igényléshez sokszor elég, hogy az egyik házas- vagy élettárs részéről teljesül a feltétel, pl. TB-jogviszony! Érdemes minden esetben a bankkal vagy takarékszövetkezettel részletesen egyeztetni, hogy tisztázódjon, valóban jogosulatlan e az igénylés! (CSOK Otthonteremtési kedvezmények blog - szerk.)

A leggyakoribb okok, ami miatt elúszhat az otthonteremtési kedvezmény:* Ha 35 millió forintnál drágább a megvásárolni kívánt használt ingatlan: Ez sajnos komoly probléma, mert Budapesten a két-három gyerekes családok számára alkalmas ingatlanok többsége ennél többe kerül. A Duna House ingatlanközvetítő legfrissebb adatai szerint például Budapest V., VI. és VII. kerületeiben az átlagos négyzetméterár 705 ezer forint, de a legjobb helyen lévő lakások négyzetmétere akár 900 ezer forint felett is lehet.

 * Büntetett előélet: Nem kaphat CSOK-ot az igénylő, ha szerepel a bűntettesek nyilvántartásában, vagyis priusza van. A megrovás és a próbára bocsátás nem számít, ugyanis ezek nem büntetések, hanem intézkedések. Ha egy jogerős ítélet végül pénzbírsággal zárul, akkor annak megfizetését követően az illető büntetlen előételűnek számít, vagyis kaphat CSOK-ot.

* Az igénylőnek köztartozása van: A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az igénylőnek ne legyen az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Ha az igénylő nem szerepel az úgynevezett köztartozásmentes adózói adatbázisban, akkor erről teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznia.

* Ha a gyermeket nem az igénylő szülőnél helyezték el: Elvált szülőknél a gyerek után az jogosult CSOK igénylésére, akinél a bíróság a gyermeket elhelyezte. Igaz ez közös szülői felügyelet esetén is, vagyis annak jár a CSOK, akivel a gyermek azonos lakcímen él. Itt nem számít, hogy a másik szülőnél is sokat van a gyerek, netán ott is van lakrésze, szobája. Élettársi kapcsolatnál, ha nincs bírósági végzés, legtöbbször elegendő, ha a gyermek és az igénylő lakcíme azonos, de az is számít, ha az eltartott gyermek utáni családi pótlék az igénylő nevére érkezik.

 * Van gyermek, de nem a szülő tartja el: A gyermek 25 éves koráig igényelhetik a szülők a CSOK-ot, ám csak akkor, ha a szülőkkel közös háztartásban él, amit a lakcímkártyájával is igazolni kell. Az sem probléma, ha a gyermek már foglalkoztatási jogviszonyban áll, ám ekkor ebből nem lehet olyan összegű rendszeres jövedelme, amiből finanszírozni tudja az „indokolt” szükségleteit. Mivel ez a szabály meglehetősen tágan értelmezhető, emiatt nem szokott elakadni az igénylés.

* Túl kicsi a kiszemelt ingatlan: A CSOK-rendelet meghatározza a kedvezmény igénybevételéhez szükséges legkisebb hasznos alapterületet, ami gyermekszám alapján változik. A hasznos alapterület a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 méter (253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. számú melléklet 46. pont). (De legalább egy lakóhelyiség belmagasságának el kell érnie a 2,5 métert.) Új lakások esetében egy gyermeknél legalább 40, két gyermeknél 50, három gyermeknél legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie a vásárolt vagy épített lakás hasznos alapterületének. Új egylakásos lakóépület, vagyis családi ház esetén 70, 80 és 90 négyzetméter az előírt minimum. Használt lakásoknál kicsit máshogy alakul az előírt alapterület: itt 40, 50, 60 és 70 négyzetméter a minimum, ez utóbbi a 4 vagy több gyermekes családokra vonatkozik. Vagyis hiába talál a család egy árban éppen megfelelő 38 négyzetméteres lakást, erre bizony még egy gyermeknél sem jár a támogatás. Jó tudni, hogy felfelé viszont nincs korlátozás!

* Eladott korábban lakást az igénylő: Ha az igénylő a CSOK-igénylést megelőző 5 évben ingatlant adott el, akkor annak teljes vételárát be kell forgatnia az újonnan vásárolt ingatlanba. Amennyiben ezt nem teszi, akkor a különbözet csökkenti a CSOK összegét, vagyis előfordulhat, hogy végül egyáltalán nem jár neki támogatás. Ha az eladott ingatlanon volt jelzáloghitel, és ezt valaki a kapott vételárból rendezte, akkor a végtörlesztés összege csökkenti a számításba vett értéket. Sokan buknak el azon, hogy a korábbi lakásuk megvásárlásához szabad felhasználású hitelt vettek fel, amit a kapott vételárból rendeztek. Ez azonban nem számít, ugyanis a hitel és az ingatlan nincs ténylegesen kapcsolatban egymással.

* Nincs 180 nap TB-jogviszony: A CSOK fontos feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet. Vagyis az igénylő lehet alkalmazott, egyéni és társas vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, egyéb vagy éppen munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy. Fontos tudni, hogy kizárólag a munkaviszony mellett GYES-en és GYED-en lévők igényelhetnek CSOK-ot, de ők is csak akkor, ha munkaviszonyuk legalább 180 napja fennáll. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki munkaviszony nélkül részesül a fenti családtámogatások valamelyikében – az bár egészségügyi ellátásra jogosult –, CSOK-ot nem kaphat.

* Külföldi munkavállaló: Sok magyar dolgozik külföldön, akik többsége ott kapja a jövedelmét, illetve ott fizeti a társadalombiztosítási járulékát is. Számukra jó hír, hogy 2018. március 15. után az is igényelhet CSOK-ot, aki valamelyik EGT (Európai Gazdasági Térség) országban legálisan dolgozik és ott társadalombiztosítási járulékot fizet.Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a házaspár egyik tagjának vagy az élettársak közül az egyiknek teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik. Ez azt jelenti, hogy a hazatelepülést tervező családok is számíthatnak CSOK-ra, már ha megfelelnek az összes egyéb feltételnek is.

* Utólag érvényesítenéd a CSOK-ot: Gyakori kérdés, hogy lehet-e utólag, vagyis vásárlás vagy építés után visszamenőleg érvényesíteni a CSOK-ot. Sokan úgy gondolják, hogy ha megfelelnek minden feltételnek, akkor utólag is felvehetik a CSOK összegét. Ez azonban nincs így, utólagos érvényesítésre nincs mód.

2018. november 9., Bankmonitor.hu - Fülöp Norbert

Related

CSOK igénylés 213892464683101269

Népszerű bejegyzések

item