Vidéken olcsóbbak a nagy lakások

Míg Budapesten az elmúlt két és fél évben szinte minden ingatlantípus esetében megemelkedtek az árak, addig a vidéki nagyvárosok nagymér...

Míg Budapesten az elmúlt két és fél évben szinte minden ingatlantípus esetében megemelkedtek az árak, addig a vidéki nagyvárosok nagyméretű lakásai esetében még nem történt meg a robbanás – írja a Duna House elemzése alapján a realista.hu. A CSOK-igénylők számára ez a piaci rés hasznos információ lehet, mivel remélhetőleg nagyobb kínálat és alacsonyabb árak találhatók ebben a szegmensben.

A 30-50 négyzetméteres, 2000 előtt épült lakások ára ma már a fővárosban lényegesen meghaladja a 2008-as árszintet, míg ebben a méretkategóriában vidéken épphogy néhány százalékos emelkedés zajlott le ez idáig. A belvárosi 50-80 százalékos árnövekedéshez képest a külsőbb kerületekben 20-30 százalékos, a vidéki nagyvárosoknál 2-10 százalékos csak az emelkedés.

A 80-100 négyzetméter közötti, szintén 2000 előtt épült lakásoknál még élesebb a főváros-vidék eltérés. Míg Budapesten erőteljes áremelkedés zajlott és lassabb ütemben jelenleg is tart, addig vidéken még nem érték el a négyzetméter árak a 2008-as szintet. Így ebben a méretsávban például Debrecenben 22 százalékkal, Pécsen 14 százalékkal, Kecskeméten 5 százalékkal alacsonyabbak jelenleg az árak, mint 2008-ban.

Akadnak azonban kivételes esetek, mint például Győr, mely földrajzi és gazdasági helyzetének köszönhetően lépést tud tartani Budapesttel a lakásárak változását illetően. A település ingatlanpiacára a válság kevésbé hatott, így az újra feléledő piacon előnyben indult.

Összességében tehát a kisebb alapterületű lakások esetében országos szinten emelkedtek az ingatlanárak 2008 elejéhez képest, igaz, Budapesten nagyobb mértékben, mint a vidéki településeken. Az igazán nagy hátrányban a nagyobb méretű vidéki lakások vannak jelenleg, melyek még egy-két kivételtől eltekintve nem érték el a válság előtti szintet sem. Ez esetleg megmozgathatja a piacon most is nagy arányban szereplő befektetők fantáziáját is.

2017. március 16., realista.hu

Related

realista.hu 5005371697591854477

Népszerű bejegyzések

item