A CSOK után itt a NOK!


Az új lakások és házak építését a kormány a már bejelentett áfacsökkentés, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az építésügyi engedélyezés egyszerűsítése mellett a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (röviden NOK) létrehozásával is támogatná – ismertette Rogán Antal, hozzátéve, hogy az utóbbiról szóló törvényjavaslat akár már a héten az Országgyűlés elé kerülhet.
A CSOK után a NOK is a nagyszabású otthonteremtési program eszköze lenne, és az új lakások és házak építését támogatná vele a kormány.

Bár a kormány adatai szerint a lakástakarékokban mintegy egymillió embernek van megtakarítása, melyet a kormány évi 50 milliárd forinttal támogat, a megtakarításokat jellemzően nem lakásépítéshez használják fel. Ezért a lakáskasszák számára egy versenytársat kívánnak létrehozni az angol „building society” mintájára, melyet az állam szintén támogatna.

Az ATV-ben megszólaló miniszter szerint a NOK felső plafonja magasabb lesz, mint a lakástakarékoknál elérhető évi 72 ezer forint. Ugyanakkor a belépőknek a megtakarításukat kimondottan tíz éven belül új lakás építésére lehet majd fordítani.

A NOK-ról egyhónapos társadalmi vitát terveznek, a parlamenti döntés március közepén várható róla. Ha gond nélkül el is fogadják, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség érdemi működése akkor is csak 2017-ben kezdődne meg.

A magyar emberek legalább tíz százaléka olyan ingatlanban lakik, amely az elhelyezkedése miatt (zártkert, üdülő övezet, tanya, külterület stb.) nem minősül lakásnak. Ezzel a problémával is kíván foglalkozni a kormány, hogy elháríthassa a remélten gyors ütemű építkezések útjából az önkormányzatok és a bankok fogalmi „akadékoskodásait”.

A CSOK-kal kapcsolatban Rogán Antal további könnyítéseket helyezett kilátásba, így például várható a tulajdoni korlát eltörlése, továbbá az ingatlan-értékhatár és az összkomfortra vonatkozó előírás könnyítése. Egy január eleji közvélemény-kutatásra hivatkozva azt közölte: a megkérdezettek 20 százaléka tervezi, hogy igénybe veszi az otthonteremtési programot, ezen belül 8-9 százalék gondolkodik a háromgyermekes kedvezményben.

Az építésügyi szabályozásra kitérve kilátásba helyezte a miniszter, hogy az építésügy területe átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz.

2016. január 24., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / MTI / ATV

Related

szocpol 7065112548156975719

Népszerű bejegyzések

item