Az építőipar felkötheti a nadrágot


Január 15-én, pénteken újabb friss hírrel szolgált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM): Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón tolmácsolta a kormány elvárását az építőipar képviselői felé. Az új otthonteremtési kedvezményeket tartalmazó program elindulásával az építőipar jelentős állami támogatást kap, melyért cserébe elvárják az építőipar és a szektor felkészülését a növekvő igényekre.

A program nyújtotta lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni a cégeknek, projekteknek – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ehhez akár új munkaerő felvétele, kiképzése és kapacitásbővítést is szükséges végrehajtani, amelyben állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok – tette hozzá Lepsényi István. (Ez különösen hangsúlyos az elmúlt napok hírei után, melyben a készházépítők a megnövekedett igények miatti feltorlódott munkáról beszéltek, amelyhez az elvándorolt munkások miatt kevés a szakképzett munkaerő.)

Lepsényi István szerint a kormány az otthonteremtési programot azért is tartja kiemelten fontos feladatnak, mert a gazdasági növekedés ösztönzése mellett a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása és a szakképzett munkaerő itthon tartása is megvalósulhat ez által.

Magyarországon a legfrissebb felmérések alapján régiós összehasonlításban jóval kevesebb új lakás épül, 2015-ben tízezer lakosra 8,7 új lakás jutott. Eközben a szomszédos országok közül Csehországban és Lengyelországban is háromszoros volt az arány.
A minisztérium háttérszámításai alapján tízezerrel több új lakás megépítése 200-240 milliárd forint új beruházást generálna, mely a bruttó hazai terméket 0,4-0,5 százalékponttal növelheti – mondta az államtitkár. Ebből kiindulva legalább a duplájára, húszezerre kellene növekednie a lakásépítéseknek Magyarországon, hogy az építőipar kapacitása is nagyjából ezt a növekedést biztosítja – vélekedett Lepsényi István.

A beruházások számának megnövekedése és a kereslet növekedése miatt kis mértékben áremelkedést okozhat, de a kormányzati számítások alapján ez inkább az elmúlt évek növekvő tendenciájából fakad. Az áfacsökkentésnek azonban egyértelműen meg kell jelennie az árak csökkenésében, azt nem szabad "lenyelni" – fogalmazott az államtitkár.

2016.01.16., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / MTI

Related

új ingatlan 590495612894156324

Népszerű bejegyzések

item