Lakástakarék helyett bővítik a CSOK-ot

Tizenötmillióra bővítik a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitel összegét, a kétgyerekesek is megkaphatják a plusz tízmilliós kedvezménye...

Tizenötmillióra bővítik a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitel összegét, a kétgyerekesek is megkaphatják a plusz tízmilliós kedvezményes hitelt, és még további könnyítéseket tervez a kormány az otthonteremtési kedvezmények terén. Az ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítása szintén tervben van.
A közeljövőben a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg – jelentette be a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítéséről szóló kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítése irányába – hangsúlyozta Gulyás. Mint mondta: a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a CSOK kibővítésére költik. Elmondta, a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még idén szeretnék, ha a CSOK változtatásai hatályba lépnének.

A támogatás megemelésére vonatkozó kérdésre közölte, ez az összeg még nem növeli nagy mértékben az ingatlanárakat. A CSOK bevezetésekor volt egy olyan rövidtávú hatás, hogy jelentősen megnőttek az ingatlanárak, és ha ez így történik, a segítség relatívabbá válik – magyarázta.

Jelezte továbbá, hogy a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően – és részben attól függően – további család- és lakástámogatási döntések születnek majd.

Megjegyezte azt is, a kormány foglalkozik a 2019 végéig tartó ötszázalékos lakásáfa meghosszabbításának kérdésével.

2018. október 25., MTI

Related

mti 1256232469834118669

Népszerű bejegyzések

item