Lakávásárlás: 30 millió a lélektani határ

Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát – írja az ingatlan.com...

Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát – írja az ingatlan.com portál a KSH adataira támaszkodó friss elemzésében. A lakásvásárlók mintegy háromnegyede továbbra is az olcsóbb, 30 millió alatti ingatlanokat keresi.
Ugyanakkor óriási a szakadék a fővárosi és vidéki árak közt: az első félévben majdnem háromszor annyit kellett fizetni a budapesti ingatlanokért. Továbbra is élénk a hazai lakáspiac, mind az árak, mind pedig a kereslet és az adásvételek számát tekintve. Az adatok szerint az első félévben több mint 55 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az árnövekedés enyhült, de átlagosan még mindig több mint 9 százalékkal drágábban keltek el a lakások az első félévben mint egy évvel ezelőtt.

Erősödik a vidéki ingatlanpiac

Az elemzők szerint a drágulás nem gátolta meg a forgalombővülést. Ez részben köszönhető annak, hogy Budapest ingatlanpiaci súlya némiképp csökkent, azaz egyre több adásvétel történik vidéken. A másik tényező, ami elősegítette a forgalomnövekedést, az a lakáshitelezés felfutása.

A vidéki piac élénküléséhez a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is számottevően hozzájárult, mivel az alacsonyabb vidéki árak miatt az állami támogatás sokkal nagyobb arányt képvisel. Az elemzésből kiderül, hogy a lakásvásárlást tervezők közel háromnegyede 30 millió forintnál olcsóbb ingatlant keres. A legnépszerűbb, 30 millió forint alatti kategóriában sokkal több vidéki lakóingatlan található, ez pedig szintén pörgeti a fővároson kívüli lakások piacát. A vidéki ingatlanpiac felfutása kedvez azoknak, akik befektetési céllal vásárolnának

Árkörkép: hatalmasak a különbségek

A KSH adatai szerint 2014 előtt a fővárosban és vidéken eladott ingatlanok átlagos négyzetméterárai között még csak kétszeres volt a különbség, ami mostanra már majdnem a háromszorosára nőtt. A kínálati lakásárakban is hasonlóan nagy a főváros-vidék szakadék. Budapesten például 524 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára, de a legdrágább kerületekben – például az I., az V. és a II. kerületben – átlagosan legalább 700 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

Vannak olyan városrészek is – többek között a XXIII. és XXI. kerület - ahol 350 ezer forint alatt maradt az átlagos kínálati négyzetméterár. A fővároson kívül jóval kedvezőbbek az árak: a közép-magyarországi régióban található városokban 318-343 ezer forint volt október közepén az átlagos négyzetméterár. A dunántúli régió városaiban 220-267 ezer forintra rúgott az átlag, a kelet-magyarországi térség városaiban pedig 139-247 ezer forintért kínálták a lakások négyzetméterét.

2017. október 31., Origo.hu


Related

origo 8368585875638260285
item