Elszívják a kapacitást a lakásépítéstől

Tovább lassult az építőipar visszaesése augusztusban, és jövőre már a termelés növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó szakértők. Eb...

Tovább lassult az építőipar visszaesése augusztusban, és jövőre már a termelés növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó szakértők. Ebben már a CSOK hatása is érezhető lesz a várakozások szerint. Addig azonban elszívják a lakáspiac kapacitását egyéb beruházások...

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban az építőipari termelés 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ami ebben az évben a legkisebb visszaesés, és jóval mérsékeltebb az előző havi 17,6 százaléknál. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idén összességében még csökken az építőipari termelés 2015-höz képest, de 2017-ben már ismét növekedést vár. A növekedésben jelentős szerepet játszik majd, hogy az uniós támogatásokat milyen ütemben hívják le és használják fel a kedvezményezettek. Továbbá jelezte azt is: a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) az idei negyedik negyedévtől kezd majd hatni az építőiparra, és lökést ad a lakások számának növekedéséhez. Az elemző hangsúlyozta, a megkötött új építőipari szerződések volumene az év első nyolc hónapjában 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez szintén alátámasztja a várható növekedést.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az épületberuházásoknál bekövetkezett szerződésállomány-bővülés pár hónap késéssel jelenik majd meg az építőipari statisztikákban. A szakértő az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a két fontos alágazat közül az épületépítés volumenében 7,0 százalékos volt a növekedés augusztusban, ez szerinte azt mutatja, hogy a statisztikában már megjelentek a lakásépítések is. A másik alágazatban, az egyéb építmények volumenében 23,9 százalékos volt az augusztusi visszaesés, ez az uniós beruházások befejeződésével magyarázható – mutatott rá.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy látja, bár az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt az ipari épületek, kisebb részben az oktatási épületek, illetve a sportlétesítmények építésének eredménye, lassan megjelennek majd az építőipari statisztikában az újlakás-építések is. Ennek erőteljesebb pozitív hatására azonban csak 2017-ben számít.

Kommentárjában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami beruházások – köztük a vizes világbajnoksághoz kötődő építkezések, illetve a stadionépítések – bizonyos alágazatokban jelentős kapacitásokat kötnek le. Ez érdemben hátráltathatja a kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők építkezéseit – jelezte.

Az, hogy a statisztikában még nem érezhető a lakásépítések hatása, Földi Tibor szerint azzal magyarázható, hogy bár sokan meghirdették projektjeiket, csak kevesen kezdték el az építkezéseket, részben épp a kapacitáshiány miatt.

2016. október 17., MTI

Related

otthonteremtés 5348593995015782355
item