Eddig 50 ezer CSOK-igénylőnél tartanak

Január és május között mintegy ötvenezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény ( CSOK ) iránt, a bankok 9 300 igénylést fogadt...

Január és május között mintegy ötvenezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt, a bankok 9 300 igénylést fogadtak be, amelyek összértéke 23 milliárd 700 millió forint – mondta el Dömötör Csaba, parlamenti államtitkár 22-én, szerdán Budapesten.
Mint kiderült, a kiadott építési engedélyek száma egy év alatt a kétszeresére nőtt az idei első negyedéves adatok szerint, a növekedés az ország minden részén jellemző, még a vidéki kistelepüléseken is 60 százalékos.

Áprilisban és májusban jelentősen megugrott a CSOK-igénylések és a megkötött támogatási szerződések száma, az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszeresére nőtt a befogadott kérelmek száma, a támogatási összeg pedig két és félszeresére emelkedett – ismertették az adatokat.

Az idei év előtt inkább a használt lakások iránt volt nagyobb az érdeklődés, ez most elmozdul az új lakások irányába, a támogatási összegek 61 százalékát már új lakás építésére vagy vásárlására használhatják fel az emberek. Minden második új lakásra vonatkozó támogatást elnyerő család nagycsalád, azaz három vagy több gyereket nevel, illetve nagycsaládot tervez.

Az emelkedő lakásárakra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, figyelemmel kísérik az árak alakulását, és örömteli, hogy az ingatlanpiac egyre erősödik, várakozásaik szerint az otthonteremtési kedvezmény elemei hosszú távon a kereslet és a kínálat kiegyenlítődéséhez vezetnek.

A kormány idén 154 milliárdot, jövőre pedig 211 milliárd forintot szándékozik fordítani az otthonteremtési programra, amelynek öt eleme van: az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés; a vissza nem térítendő támogatások, vagyis a CSOK; a kedvezményes, államilag támogatott hitel; az engedélyezési eljárások egyszerűsítése; és a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK).

A kormány tervei szerint az otthonteremtési programra hosszú távon is lehet építeni, vagyis várhatóan amíg a kormány hivatalban van, a magyar családok számíthatnak ezekre a kedvezményekre.

2016. június 25., MTI / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blgospot

Related

új lakás 830534904768346033

Népszerű bejegyzések

item