Nehézkes a felújítás – CSOK-kal jobban menne?

A Mapei és az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. felmérést végzett több mint 200 családiház-tulajdonos megkérdezésével. A lakásállomány elöreg...

A Mapei és az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. felmérést végzett több mint 200 családiház-tulajdonos megkérdezésével. A lakásállomány elöregedett, az ingatlantulajdonosok nem, vagy csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak hozzá otthonaikhoz és megtakarított pénzükhöz, pedig a felmérés szerint a válaszadók felének van tartaléka, amelyből felújíthatná a házát.

Ráférne már egy alapos felújítás a családi házakra, ugyanis a válaszadók 56%-a legalább 10 éve nem végzett semmilyen felújítást az ingatlanán, 27% 5-10 éve végzett felújításokat, 18% pedig mindössze néhány éve.

Pedig a felmérés szerint a válaszadók 33%-ának vannak saját megtakarításai, melyből energiatakarékossági felújításokat tudnának végezni. A válaszadók 8%-a lakástakarék-pénztári megtakarításból újítana fel, míg 9%-uk saját megtakarításaival kombinálná a saját erejét.

Mivel a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felújításra való kiterjesztését a februári módosítással elvetették a törvényalkotók, nagyon sok család számára elérhetetlenné vált a korszerűsítés. Az ingatlanfelújításokkal való kivárás oka úgy tűnik, nemcsak a pénzhiány, hanem a meglévő megtakarítások felélésének a kockázata is.

Ezért a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a CSOK igénylésének lehetősége mellett szükség lenne a meglévő lakásállomány felújításának nagyobb mértékű támogatására is, különösen az energiahatékonysági beruházások területén, mert az ösztönözi a felújítási kedvet. "Ugyan július 1-én megnyílik a következő pályázat, de a szakértők szerint egy nap alatt el fog fogyni az óriási igény miatt" – tette hozzá Markovich Béla.

A támogatásra már csak azért is nagy szükség lenne, mert a magyarországi családiház-állomány elöregedett. A válaszadók 60%-ának negyven évnél régebben, 26%-nak 20-30 éve épült a háza. Mindössze a válaszadók 14%-ának épült az ezredforduló után az otthona.


2016. május 10., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / Mapei

Related

mapei 6021784739284816717

Népszerű bejegyzések

item