Budapest, Székesfehérvár és Győr is CSOK-centrummá válhat


Budapest, Székesfehérvár, Győr, és más, munkahelyi lehetőségekben gazdag városok lesznek várhatóan a CSOK központjai az ingatlan.com legújabb közleménye szerint. A kiírásban szereplő feltételek között szerepel ugyanis, hogy az igénylő (házaspárok és élettársak esetén elegendő az egyik fél) visszamenőleg két évre szóló folyamatos munkaviszonnyal rendelkezzen (a részletes feltételekről tájékozódhat blogunk CSOK részletek menüpontjában található cikkekből).

Az említettek fényében az ingatlan.com megkísérelte a piaci várakozások feltérképezését. Az eredmény: fokozódhat a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) megfelelő új lakások kínálata és a kereslet is növekedhet, ami végül az árak emelkedését eredményezheti.

A felméréshez az ingatlan.com az öt legalacsonyabb relatív munkanélküliségi mutatóval rendelkező városban, vagyis Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben vizsgálta az új építésűként hirdetett, 60-150 négyzetméteres lakások átlagárát és átlagos négyzetméterárait. 2016. január elején ezekben a városokban 22-34 millió forint között alakult a 60-150 négyzetméteres, új építésű lakások átlagára. 

A 60-150 négyzetméteres új építésű lakások átlagára országosan tavaly 9,3 százalékkal nőtt, az idén pedig részben a CSOK miatti kereslet még magasabb árakat eredményezhet. Az MTI-nek adott közlemény szerint a portál szakértője a CSOK feltételeinek megfelelő budapesti fejlesztéseket az alacsonyabb telekárakkal rendelkező külső kerületekben látja életszerűnek.
Balogh László szerint a 10+10 millió forintos támogatás és az áfacsökkentés a lakásépítési piac felélénkülését fogja eredményezni. 

Ennek jelei már enyhén mutatkoznak a KSH 2015 utolsó negyedévi adataiban is, 50,1%-kal nagyobb értékben kötöttek új szerződéseket a beruházók épületek építésére, mint egy évvel korábban. A szakember 2016 végére nagyobb lendületet vár az építőiparban, amely a CSOK igények kielégítését célozza majd.

2016.01.16., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / MTI

Related

veszprém 2394709126570354185

Népszerű bejegyzések

item