CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Mi az a CSOK? A Családi Otthonteremtési Kedvezmény néven futó lakáscélú támogatás – régebben szocpol –, ez alapján a kezdőbetűk rövidítéséből jön létre a CSOK. 2015. július 1-től bevezetett, vissza nem térítendő állami támogatás, új illetve használt lakás vásárlásához, építéséhez illetve bővítéséhe.

Az állami támogatásnak több feltétele is van, a gyermekek számától függően változik az igénybe vehető támogatások összege. 2016. január elsejétől az újabb változásokkal még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a CSOK.

Használt lakás vásárlásánál, bővítésénél a családi otthonteremtési kedvezmény összege egy gyermek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer és négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint.

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyereknél 10 millió forint. A 3 gyermek vállalása esetén a 10 millió forint állami támogatás mellé +10 millió forint államilag kamattámogatott hitelt is fel lehet venni, így tevődik össze a 10 + 10 millió forintos lakástámogatás. A +10 millió forint hitel azonban a banki hitel, ezért nem csak a CSOK-feltételek vonatkoznak rá!

A CSOK támogatása kötöttségekkel is jár: az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint bizonyos esetekben visszafizetési kötelezettséggel is járhat a támogatás!

(CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot)
static_page